Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σχολείο και Αειφορία

 Τέλος Μαρτίου, ανοίξαμε τις πόρτες του σχολείου μας στον κ. Γιάννη Παναγιωτίδη και την Cosmic φ για την πραγματοποίηση ενός κύκλου περιβαλλοντικών δράσεων με τα τμήματα Β2 και Ε4. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής και βιωματικής μάθησης και της αειφορίας, πραγματοποιήσαμε έναν κύκλο τριών συναντήσεων. Σ’ αυτές τις συναντήσεις:

  • Παίξαμε, γελάσαμε, γνωριστήκαμε και θέσαμε τα θεμέλια μια καλής και παραγωγικής συνεργασίας.
  • Μάθαμε τι είναι η κομποστοποίηση και ποια υλικά κομποστοποιούνται.
  • Βρήκαμε το κατάλληλο σημείο στον κήπο μας για να εγκαταστήσουμε τον κομποστοποιητή, τον οποίο μας παραχώρησε ο Δήμος Παπάγου Χολαργού,  και ύστερα από συζήτηση καταλήξαμε με τα παιδιά ποια οργανικά υλικά πρέπει να προσθέσουμε μέσα και ποια διαδικασία θα ακολουθήσουμε. Επίσης, καταλήξαμε ποιες ημέρες θα συγκεντρώνουμε τα οργανικά υλικά από το σπίτι και θα τα προσθέτουμε στον κομποστοποιητή του κήπου μας. Στόχος μας είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες του λαχανόκηπού μας σε κομπόστ και να είμαστε αυτόνομοι.
  • Φυτέψαμε στον κήπο μας οπωροφόρα δέντρα (κυδωνιά, αμυγδαλιά, αχλαδιές, μηλιά,  ροδιά, συκιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά) και ανυπομονούμε να γευτούμε τους καρπούς τους.   
  • Φυτέψαμε μαρούλια, φράουλες και ντοματίνια και τα παιδιά τα πήραν σπίτι τους.
  • Δημιουργήσαμε λαχανόκηπους και περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία να φτάσει η ώρα της συγκομιδής των προϊόντων.
  • Καλλιεργήσαμε βοτανόκηπο με διάφορα αρωματικά φυτά, τα οποία μας χορήγησε ο Δήμος Παπάγου Χολαργού.
  • Μάθαμε πώς να προστατεύουμε τα λαχανικά μας από διάφορους κινδύνους χωρίς να χρησιμοποιούμε χημικά στοιχεία.

Συνοδοιπόροι σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι πάντα οι γονείς των παιδιών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν τρεις εθελοντικές δράσεις σε ώρες εκτός λειτουργίας του σχολείου με την παρουσία γονέων και παιδιών, οι οποίοι βοήθησαν με διάφορους τρόπους ώστε να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την έμπρακτη στήριξη του στις δράσεις μας. Επίσης, ευχαριστούμε τα καταστήματα εστίασης της γειτονιάς μας που μας προμηθεύουν με οργανικά υλικά για την εύρυθμη λειτουργία του κομποστοποιητή και τα εμπορικά καταστήματα που μας προσφέρουν ανακυκλώσιμα υλικά, που μας χρειάζονται στις δράσεις μας. Τέλος, ευχαριστούμε το Δήμο Παπάγου Χολαργού για τη βοήθεια και την προμήθεια των κομποστοποιητών και των αρωματικών φυτών.

Με την Cosmic φ ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη!! Τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά μας…

   

       
 
    Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Τμημάτων:Ψύρρα Μαρία(Β2)
                             Στεργίου Ανδρονίκη (Ε4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου