Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Στ΄ 1 - Κατασκευή Χαρταετού (έθιμο)

Κατασκευή Χαρταετού για την Καθαρά Δευτέρα και το έθιμο!
Φτάνοντας οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, σκεφτήκαμε με τα παιδιά να κατασκευάσουμε έναν χαρταετό για να τον πετάξουμε την Καθαρή Δευτέρα.

Χρειαστήκαμε τα εξής υλικά:
Υλικά:
α) 3 ξυλάκια 100 εκ.β) Γλασέ ή ροζόχαρτο 1 τ.μ. γ) Καλούμπα (σχοινί)δ) Εφημερίδες ή οτιδήποτε χαρτί για ουράε) Κόλλα
    Η κατασκευή του σε σχήμα ενός κανονικού εξαγώνου, ήταν μιας πρώτης ευκαιρίας να μιλήσουμε για μαθηματικά και την σχέση του με κάθε πλευρά.    Οι έννοιες, διαγώνιος, ακτίνα κύκλου σε ένα κανονικό εξάγωνο τέθηκαν επί τάπητος... Σε λίγα λεπτά οι μαθητές διαπίστωσαν τις ιδιότητες του εξαγώνου.


Πρώτο βήμα:
Τοποθετήσαμε τις βέργες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα τις δέσαμε σφικτά το σημείο τομής τους με ένα σχοινί.

Στις άκρες των ξύλων κάνουμε μικρές εγκοπές, ώστε να δέσουμε το σπάγκο γύρω γύρω.


Δεύτερο βήμα:
  • Δέσαμε  με το σπάγκο, ο οποίος φροντίζεται να είναι τεντωμένος, τις κορυφές των βεργών έτσι ώστε να σχηματιστεί εξάγωνο. . 
  • Στη συνέχεια τοποθετούμε το σκελετό του χαρταετού πάνω σε ένα χαρτί και το κόβουμε γύρω γύρω σε σχήμα εξαγώνου, φροντίζοντας να αφήσουμε περιθώριο 5 εκ., ώστε να το κολλήσουμε πάνω από το σχοινί  για να στερεωθεί.
  • Μετά διπλώσαμε και κολλήσαμε τα περιθώρια, βάζοντας κόλλα στο εσωτερικό του χαρταετού της κάθε πλευράς, στερεώνοντας το σκελετό με το χαρτί πάνω του.

 Τρίτο βήμα:
Φτιάχνουμε την ουρά του, δένοντας με το σχοινί τις δύο άκρες του εξαγώνου, δημιουργώντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο, όπου εκεί θα δέσουμε την ουρά, η οποία θα πρέπει να έχει μήκος 3 φορές όσο η μία διαγώνιός του, δηλαδή 3 μέτρα. Για "φούντες" κόβουμε εφημερίδες σε ρετάλια και τα δένουμε ανά 15 εκ. στην ουρά μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του σχοινιού.
Βασικός παράγοντας για να πετάξει ο χαρταετός μας είναι τα "ζύγια" του. Στην αρχή είχαμε δέσει τα ξυλάκια με ένα σχοινί στη μέση. Αυτό το περνάμε από τη μέση του χαρταετού ανοίγοντας μία μικρή τρυπούλα. Μετά δένουμε από τις απέναντι άκρες της ουράς, δημιουργώντας πάλι ένα ακόμα ισόπλευρο τρίγωνο, το οποίο  ενώνουμε με το σχοινί που βγάλαμε έξω προ ολίγου. Το  ενώνουμε έτσι ώστε  να σχηματιστεί ένα ισοσκελές τρίγωνο. Η κάθε πλευρά του είναι 50 εκ.
Από την άκρη του δένουμε την καλούμπα με όσα μέτρα επιθυμούμε να πετάξει ο χαρταετός μας.
Picture
Η ουρά με τα ζύγια του...
Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή σε όλους!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου