Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ε3 - Ο Φίλος μας ο άνεμος

Με αφορμή το μάθημα του σχολικού βιβλίου « Ο φίλος μας ο άνεμος», οι μαθητές του Ε3 ασχολήθηκαν με τους ανεμόμυλους που σε μια παλιότερη εποχή ήταν σημαντικοί για την ζωή των νησιωτών, καθώς εκεί άλεθαν το σιτάρι και αποτελούσαν κέντρο της κοινωνικής τους ζωής. Οι παραδοσιακοί κυκλαδίτικοι ανεμόμυλοι είχαν ξύλινη στέγη, επενδυμένη με χόρτο και πέτρινο πύργο. Ήταν χτισμένοι σε υψώματα, σε τοποθεσίες που φυσούσε δυνατός άνεμος. Το μάθημα συνδέθηκε διαθεματικά με τη Γεωγραφία και τα Εικαστικά.

Οι μαθητές αναζήτησαν στους θεματικούς μετεωρολογικούς χάρτες τις διαβαθμίσεις των ανέμων (τους χαμηλούς, μέτριους και δυνατούς ανέμους, ανάλογα με την έντασή τους στην κλίμακα Μποφόρ) σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.
Στη συνέχεια ζωγράφισαν τους δικούς τους μετεωρολογικούς χάρτες. Εντόπισαν τα σημεία με τους δυνατούς ανέμους και τοποθέτησαν σ’ αυτά ανεμόμυλους. 


Στο τέλος, σε συνεργασία με τη δασκάλα των Εικαστικών, κ. Ελπίδα Δημόγιαννη,  κατασκεύασαν με απλά υλικά ανεμόμυλους και τους τοποθέτησαν στο κατάλληλο φυσικό περιβάλλον.
 Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου