Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Στ2 - Ημέρα για την Παιδική Παχυσαρκία

        Την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια ημέρα κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

        Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι μαθητές της ΣΤ ενημερώσαμε τους συνδημότες μας για τις διαστάσεις που έχει λάβει η Παιδική Παχυσαρκία στην Ελλάδα και για τις επιπτώσεις της στην υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών. Παράλληλα μοιράσαμε ένα παραμύθι που γράψαμε για να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας στο θέμα της Παιδικής Παχυσαρκίας.

        Στην αρχή της δράσης αγχωθήκαμε και ντραπήκαμε αλλά η επαφή με τον κόσμο μας προξένησε χαρά, ικανοποίηση, ενθουσιασμό, υπερηφάνεια... Διαπιστώσαμε έμπρακτα ότι χαρούμενος πολίτης είναι όχι μόνο ο ενημερωμένος αλλά και ο ενεργός πολίτης...

Ακολουθεί το παραμύθι μας και κάποιες φωτογραφίες από τη δράση μας....



Ημέρα  για  την  Παιδική  Παχυσαρκία

   «Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια χώρα που την έλεγαν Ελλάδα και ένας οργανισμός που τον έλεγαν ΟΟΣΑ. Ο οργανισμός αυτός σε μια έκθεσή του ανέφερε ότι η  Ελλάδα  κατείχε  την πρώτη  θέση  στην Παιδική  Παχυσαρκία. Ειδικότερα το 44% των αγοριών 5-17 ετών  και  το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα με το μέσο όρο των χωρών που συμμετείχαν στη μελέτη αυτού του οργανισμού να κυμαίνεται στο 23% και 21% αντίστοιχα.

        Όταν το πληροφορήθηκαν οι μαθητές του ΣΤ2 του 1ου Δημοτικού Χολαργού αποφάσισαν να σώσουν την υγεία των συντοπιτών τους.
        Έδρασαν αστραπιαία και τους ενημέρωσαν για τον μεγάλο εχθρό, την Παιδική Παχυσαρκία. Τους επισήμαναν ότι  η δύναμη του εχθρού είναι οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές και η μειωμένη σωματική δραστηριότητα.  Στη συνέχεια τους εξήγησαν ότι μόλις ο εχθρός κυριαρχήσει, επιτίθεται στην ποιότητα ζωής και μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης (δηλ. το πόσα χρόνια θα ζήσουν οι άνθρωποι). Βλέποντας ότι οι συντοπίτες τους ήταν έτοιμοι να λιγοψυχήσουν τους υπενθύμισαν τα λόγια των προ προ..προ πάππων τους ... «το προλαμβάνειν προτιμότερον εστί του θεραπεύειν»....

Τα όπλα για να πετύχουν αυτό «το προλαμβάνειν» και να δώσουν τη χαριστική βολή στον εχθρό, ήταν τα εξής:
ü  Να καταναλώνουν κυρίως σαλάτες, φρούτα, ψωμί και άλλα προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, ψάρι, άπαχο κρέας, πουλερικά
ü  Να μην αποκλείουν αυστηρά καμία τροφή.
ü  Να πίνουν πολύ νερό.
ü  Να τρώνε οπωσδήποτε τρία γεύματα και να μην παραλείπουν το πρωινό.
ü  Το πρωινό τους θα έπρεπε να περιέχει γάλα ή γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά , φρούτα ή φρεσκοστυμμένους χυμούς χωρίς ζάχαρη (όσο λιγότερο επεξεργασμένα, τόσο πιο θρεπτικά).
ü  Να μην ξεχνούν την κίνηση και την άσκηση....

      Όλοι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να παλέψουν και να νικήσουν τον εχθρό βοηθώντας ο καθένας όπως μπορούσε τον άλλο. Έτσι στην επόμενη έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα έλαβε την τελευταία θέση στην παιδική παχυσαρκία και οι δημότες Χολαργού γιόρτασαν τη νίκη τους, πηγαίνοντας για πικ νικ με τα ποδήλατά τους στον Υμηττό...  Και από τότε ζήσαν αυτοί καλά και τα παιδιά τους ακόμη καλύτερα! »

  
      Τι λέτε, τώρα που διαβάσατε το παραμύθι μας θα θέλατε να ανήκετε στους ήρωες του, ώστε να γίνει πραγματικότητα;

 Με εκτίμηση,

οι μαθητές του ΣΤ 2 του 1ου Δημοτικού Χολαργού


ΥΓ ...Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι ...πραγματική...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου