Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Η Σοφία Ρομπόλη μας μίλησε για τη νοηματική γλώσσα

 Η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ΧολαργούΗ Σοφία  Ρομπόλη δουλεύει ως διερμηνέας νοηματικής γλώσσας .

Κάθε μέρα, μιλάει με σιωπές σε χιλιάδες ανθρώπους.

 Τι κάνει μία  διερμηνέας νοηματικής;

 Τα πάντα, από γεννήσεις μέχρι κηδείες. Το δελτίο στη νοηματική είναι ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της δουλειάς. Η πραγματική μας δουλειά δεν είναι το γυαλί, αλλά ο δρόμος: τα σπίτια, τα ιατρεία, τα νοσοκομεία, τα αστυνομικά τμήματα, τα δικαστήρια, οι φυλακές, το Αλλοδαπών. Νύχτες, πρωινά, μεσημέρια, βράδια….

Στο βιογραφικό της γράφει πως σπούδασε Ψυχολογία. Στη διάρκεια της πρακτικής της, στο Δρομοκαΐτειο, συνάντησε κάποιον κωφό, ο οποίος δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. «Σκέφτηκα να μάθω τη νοηματική για να μπορώ να συνεννοούμαι στοιχειωδώς μαζί του, νομίζοντας πως λίγοι μήνες θα μου ήταν αρκετοί. Λάθος. Οι σπουδές της νοηματικής διαρκούν τέσσερα χρόνια μέχρι να πάρεις δίπλωμα επάρκειας γλώσσας και μετά άλλα δύο με τρία χρόνια για να μάθεις τη διερμηνεία. Ξέρεις, η νοηματική είναι ζωντανή και εξελισσόμενη γλώσσα. Έχει δικό της συντακτικό, δική της γραμματική, δικό της -πολύ πλούσιο- λεξιλόγιο που αλλάζει διαρκώς».

 Μια διερμηνέας νοηματικής γλώσσας είναι, λέει, μια γέφυρα για το «σιωπηλό βασίλειο» των κωφών.

 Μάλλον όχι και τόσο «σιωπηλό».

Η Σοφία Ρομπόλη ξέρει καλά πως η σιωπή είναι γεμάτη λέξεις – γι΄ αυτούς τουλάχιστον, που θέλουν να τις ακούσουν.

Όταν καταλαβαίνουμε τη δυσκολία, καταλαβαίνουμε και την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου. Επικοινωνούμε με επιτυχία. Είμαστε οπλισμένοι με εν - συν - αίσθηση!

Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση.  Μπορεί να επιτευχθεί κυρίως  μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου, της γενικότερης γλώσσας του σώματος και της παρουσίας των εκφράσεων.

Μαζί με τον Άγγελο (φοιτητή του ΕΚΠΑ στο ΠΤΔΕ και μέλος της κοινότητας κωφών) χάρισαν στα παιδιά του Ε1 και του ΣΤ3 μοναδικές στιγμές. Ήταν ότι καλύτερο μου έτυχε ως σήμερα στη ζωή μου κυρία….,είπε ένας μαθητής, και τα είπε όλα.

Τα παιδιά μας  ευχαρίστησαν την κα Ρομπόλη  προσφέροντάς την, μια κάρτα με χριστουγεννιάτικες ευχές, λίγα λουλούδια και ένα λεύκωμα με την ιστορία του Δήμου Παπάγου Χολαργού εκ μέρους του Δημάρχου Η. Αποστολόπουλου.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Σ.Ρομπόλη, τον Άγγελο Ρουσόπουλο καθώς και τη κα Κ. Γκούμα (πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Π.Ε) που  φρόντισε να γνωρίσουμε την κα Ρομπόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου