Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018


31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Η αξία της αποταμίευσης. Μπορεί ο όρος αποταμίευση να ακούγεται σαν αστείο στην οικονομική  κρίση  που  βρισκόμαστε σήμερα, όμως μπορεί να γίνει οδηγός για τις επόμενες γενιές εάν φροντίσουμε να διδαχτούμε και να διδάξουμε την αξία της.
Για την ιστορία
Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται κάθε χρόνο την 31η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση  της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων, που έγινε  στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924. Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή είναι: «Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό». Το μήνυμα του εορτασμού είναι η ηθική και υλική ωφέλεια για αυτόν που αποταμιεύει.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ;
Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο… Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη, είχε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει. Η αρχή έγινε με τρόφιμα και σιγά-σιγά μέσα στους αιώνες άρχισε να αποταμιεύει και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα ρούχα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ίδιο κακό με τη σπατάλη είναι και η φιλαργυρία. Όταν ο τσιγκούνης άνθρωπος μαζεύει τα χρήματά του στο σεντούκι χωρίς να πιάνουν τόπο για κάποιον ή κάτι, τότε κι αυτό είναι το ίδιο κακό με τη σπατάλη. Η φιλαργυρία , είναι αρρώστια που προσβάλλει τον άνθρωπο  και δεν τον κάνει ωφέλιμο για την κοινωνία και για τους γύρω του.

Γιορτάστε την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης με τα παιδιά σας
Κάντε την αρχή, με έναν κουμπαρά
Εάν μέχρι σήμερα δεν είχατε πάρει κουμπαρά στο παιδί σας, ήρθε η μέρα που μπορείτε να το κάνετε. Πάρτε έναν κουμπαρά χωρίς κούμπωμα, τον οποίο θα πρέπει να σπάσετε για να πάρετε το περιεχόμενο του. Μάθετε το παιδί σας να αποταμιεύει το χαρτζιλίκι που του περισσεύει ή τα ψιλά που του αρέσει να «συλλέγει» όταν τα βρίσκει στο τραπέζι της κουζίνας. Εξηγήστε του ότι εάν μαζέψει αρκετά θα μπορέσει σύντομα να πάρει κάποιο αγαπημένο του παιχνίδι και η ικανοποίηση του πως τα κατάφερε μόνος του θα είναι μεγαλύτερη.


Οικογενειακό ταμείο
Για να δείξετε ότι όλη οικογένεια συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, πάρτε ένα μεγάλο γυάλινο μπουκάλι, βάλτε το στην κουζίνα σας και εκεί βάζετε καθημερινά ότι ψιλά έχετε. Σκοπός είναι όταν μαζευτεί ένα καλό ποσό, να κάνετε κάτι όλοι μαζί, να πάτε να φάτε , να πάτε στο Λούνα Παρκ ή ακόμα και μια μονοήμερη εκδρομή.

Για την αξία των χρημάτων
Οι υπερκαταναλωτικές τάσεις του παρελθόντος που σχεδόν όλοι είχαμε πρέπει να γίνουν η αφορμή για να δημιουργήσουμε νέους, πιο υπεύθυνους και πιο ευσυνείδητους ανθρώπους. Να τους μάθουμε ότι αξία δεν έχουν τα υλικά, αξία έχει να μπορείς να χρησιμοποιείς αυτά που έχεις για να γεμίζεις με εμπειρίες και να γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Γιατί κανένα αυτοκίνητο και κανένα ρούχο δεν μπορεί να χτίσει την προσωπικότητα του και να σε χρήσιμο, επιτυχημένο και πραγματικά ευτυχισμένο.

Στο Σχολείο μας  στους μαθητές/τριες της Γ’και Δ’τάξης  θα χαρίσει  κουμπαράδες το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στις 6 Νοεμβρίου 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου