Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

E΄ 2- Κατασκευή Χαρταετού

     Στα πλαίσια του μαθήματος των μαθηματικών στο κεφ. 33 με τίτλο "Χαρταετοί"
                                          Προβλήματα Γεωμετρίας 
και μετά από συζήτηση  με τα παιδιά αποφασίσαμε και μεις να φτιάξουμε ένα χαρταετό όπως τα παιδιά του μαθήματος για να τον πετάξουμε την Καθαρά Δευτέρα.
     Η κατασκευή του σε σχήμα ενός κανονικού εξαγώνου, ήταν μιας πρώτης ευκαιρίας να μιλήσουμε για μαθηματικά και την σχέση του με κάθε πλευρά.    Οι έννοιες, διαγώνιος, ακτίνα κύκλου σε ένα κανονικό εξάγωνο τέθηκαν επί τάπητος... Σε λίγα λεπτά οι μαθητές διαπίστωσαν τις ιδιότητες του εξαγώνου.
Έτσι, βάλαμε κάτω τα υλικά που θα χρειαστούμε για έναν χαρταετό.Υλικά:
α) 3 ξυλάκια για σκελετό 1 μβ) Γλασέ ή ριζόχαρτο 1 τ.μ. γ) Καλούμπα (σχοινί)δ) Εφημερίδες ή οτιδήποτε χαρτί για ουράε) Κόλλα
Πρώτο βήμα:
Τοποθετήσαμε τα ξυλάκια με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό εξάγωνο και έπειτα τις δέσαμε σφικτά το σημείο τομής τους με ένα σχοινί.
Στις άκρες τον ξύλων κάνουμε μικρές εγκοπές, ώστε να δέσουμε το σπάγγο γύρω γύρω.
Δεύτερο βήμα:
Δέσαμε  με το σπάγγο, ο οποίος φροντίζεται να είναι τεντωμένος, τις κορυφές των βεργών έτσι ώστε να σχηματιστεί εξάγωνο.  

Στη συνέχεια τοποθετούμε το σκελετό του χαρταετού πάνω σε ένα χαρτί και το κόβουμε γύρω γύρω

σε σχήμα εξαγώνου, φροντίζοντας να αφήσουμε περιθώριο 5 εκ., ώστε να το κολλήσουμε πάνω από το σχοινί  για να στερεωθεί.
Μετά διπλώσαμε και κολλήσαμε τα περιθώρια, βάζοντας κόλλα στο εσωτερικό του χαρταετού της κάθε πλευράς, στερεώνοντας το σκελετό με το χαρτί πάνω του.
Τρίτο βήμα:
Φτιάχνουμε την ουρά του, δένοντας με το σχοινί τις δύο άκρες του εξαγώνου, δημιουργώντας ένα ισόπλευρο τρίγωνο, όπου εκεί θα δέσουμε την ουρά, η οποία θα πρέπει να έχει μήκος 3 φορές όσο η μία διαγώνιός του, δηλαδή 3 μέτρα. Για "φούντες" κόβουμε εφημερίδες σε ρετάλια και τα δένουμε ανά 15 εκ. στην ουρά μέχρι να φτάσουμε στο τέλος του σχοινιού.
Βασικός παράγοντας για να πετάξει ο χαρταετός μας είναι τα "ζύγια" του. Στην αρχή είχαμε δέσει τα καλάμια με ένα σχοινί στη μέση. Αυτό το περνάμε από τη μέση του χαρταετού ανοίγοντας μία μικρή τρυπούλα. Μετά δένουμε από τις απέναντι άκρες της ουράς, δημιουργώντας πάλι ένα ακόμα ισόπλευρο τρίγωνο, το οποίο  ενώνουμε με το σχοινί που βγάλαμε έξω προ ολίγου. Το  ενώνουμε έτσι ώστε  να σχηματιστεί ένα ισοσκελές τρίγωνο. Η κάθε πλευρά του είναι 50 εκ.
Από την άκρη του δένουμε την καλούμπα με όσα μέτρα επιθυμούμε να πετάξει ο χαρταετός μας.

Καλά Κούλουμα! Καλή Σαρακοστή σε όλους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου