Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Στ - Αναβίωση Εθίμου της Σκύρου -Κουδουνάδες- (Γέροι, Κορέλες, Φράγκοι)

Γίναμε ... Κουδουνάδες!!!!!!!!!!!!!

Το δρώμενο από τη Σκύρο αναβίωσε το σχολείο μας, με τις έκτες να ντύνονται Φράγκοι, για κουδούνια φτιάξαμε αυτοσχέδια  με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά (συσκευασίες καφέ κ.α.)

Μετά από επικοινωνία της κα. Ζωής Μώρου (δασκάλας Στ΄2 ) με το Σύλλογο "Κουδουνάδων" Σκύρου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Το δρώμενο  " Γέροι, Κορέλες, Φράγκοι" αναβίωσε στο σχολείο μας την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Με την καλλιτεχνική βοήθεια της εξαιρετικής δασκάλας καλλιτεχνικών κα. Ε. Δημόγιαννη, ντυθήκαμε "Φράγκοι" . Φτιάξαμε τα "κουδούνια" τα βάψαμε μας και έτοιμοι!!!!!!!!

Απολαύστε βίντεο και φωτογραφίες από το δρώμενο...


Στο Σχολείο...
Στο Δημαρχείο...


Στιγμές ...










Η ιστορία του εθίμου.

      
    Από πολύ παλιά η δαιμονιώδης κραυγή των κουδουνιών ήταν αποτρεπτική για τα δαιμόνια, για το Κακό. Η επίκληση του Κακού ήταν πρόσκληση του Καλού.

    Στη Σκύρο πιστεύουν ότι αυτό το έθιμο υπενθυμίζει μια καταστροφή για να την ξορκίσει. Είναι παράξενο αλλά σε αυτό το νησί η πηγή του πλούτου βρίσκεται στα βουνά και όχι στη θάλασσα.

    Στην Αρχοντογειτονιά της Χώρας κατοικούσαν τσοπάνηδες και όχι ναυτικοί. Ο γέρος λοιπόν και η γριά, που η ασυνήθιστη κακοκαιρία σκότωσε όλες τις αίγες τους, τρελάθηκαν και ο γέρος φόρεσε το τομάρι του μεγαλύτερου τράγου του, ζώστηκε όλα τα κουδούνια του κοπαδιού του και συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, ντυμένη με τα κουρέλια που της είχαν απομείνει, κατέβηκαν στη Χώρα να διαλαλήσουν την καταστροφή τους χορεύοντας σαν τρελοί.

   Αυτή είναι μάλλον μια μοντέρνα εξήγηση για την έλευση των γέρων, της κορέλας και του Φράγκου, σε μια απίθανη πομπή, όσο είναι ανοιχτό το Τριώδιο.



      Ο Γέρος φορά μάσκα από προβιά, κάπα με κουκούλα, τσοπάνικο πανωβράκι, τροχαδόκαλτσες και τα τροχάδια, παραδοσιακά υποδήματα, κατασκευασμένα από δέρμα. Είναι ζωσμένος με δεκάδες κουδούνια προβάτων και κρατά τσοπάνικο ραβδί. Ο Γέρος προχωρά με ρυθμικούς βηματισμούς, δίνοντας βροντερό "παρών" λόγω των κουδουνιών. Οι Γέροι συναντώνται στα σοκάκια της Χώρας, στο πλαίσιο ενός συμβολικού αγώνα δύναμης και αντοχής.

     Η Κορέλα, κατά την παράδοση άνδρας ντυμένος με γυναικεία παραδοσιακά ρούχα, χορεύει γύρω από τον Γέρο κουνώντας το μαντίλι. Όταν εκείνος ξεκουράζεται, του τραγουδά ένα μακρόσυρτο τραγούδι με αργό σκοπό και πολλά "τσακίσματα", τον Κορελίτικο.

    Τη συντροφιά συμπληρώνει ο Φράγκος, που φορά ρούχα ευρωπαϊκά, αποκριάτικη μάσκα και ένα κουδούνι στη μέση. Ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι ο μόνος που δε φορά σκυριανά ρούχα, αλλά "φράγκικα".

Και του χρόνου!!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου