Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

20 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 «Ένα καλύτερο μέλλον για κάθε παιδί»

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, είναι ένα διεθνές κείμενο το οποίο προωθεί και προασπίζει τα δικαιώματα των παιδιών, συντάχθηκε από την Εγκλαντάιν Τζεμπ και υιοθετήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1924 από την Κοινωνία των Εθνών. Μια ελαφρώς αναθεωρημένη έκδοση αυτής της Διακήρυξης υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1946 ενώ στις 20 Νοεμβρίου 1959 η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη δική της ομώνυμη Διακήρυξη, η οποία αποτελούσε μια πιο εκτενή έκδοση της προηγούμενης.

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού καθιερώθηκε την ίδια μέρα, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ΤΟ 1989.Πρόκειται για 54 άρθρα, τα οποία επικυρώθηκαν από 191 κράτη και αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών. Τα δικαιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη Διακήρυξη του 1959 από τους λαούς των Ηνωμένων Εθνών, είναι τα παρακάτω:

1) Όλα τα παιδιά είναι ίσα, ανεξάρτητα από το φύλλο, το χρώμα και τη θρησκεία.

2) Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν με φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.

3) Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το κάθε παιδί, δικαιούται να έχει ένα όνομα και μία εθνικότητα.

4) Όλα τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται ικανοποιητικά, να έχουν σπίτι, ιατρική φροντίδα και να ψυχαγωγούνται.

5) Αν το παιδί έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα, δικαιούται να έχει ιδιαίτερη φροντίδα και εκπαίδευση.

6) Κάθε παιδί χρειάζεται μία οικογένεια. Αν δεν έχει οικογένεια, ή αν είναι πολύ φτωχή, οφείλει να το φροντίσει το κράτος.

7) Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Η στοιχειώδης εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτική.

8) Σε έκτακτες καταστάσεις, στα παιδιά πρέπει να παρέχεται βοήθεια πριν από όλους τους άλλους.

9) Δεν επιτρέπεται κανένα παιδί να δουλεύει, αν δεν φτάσει στη κατάλληλη ηλικία και να κάνει ανθυγιεινή εργασία.

10) Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σε πνεύμα φιλίας, ειρήνης και παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Παρόλα αυτά, εν έτη 2021, χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν, είτε από φτώχεια, είτε ως θύματα πολέμου, είτε εξαιτίας ασθενειών. Τραγική ειρωνεία, θα ‘λεγε κανείς, αφού υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και όλα τα εφόδια για να βοηθήσουν, και αντί  αυτού μένουν αμέτοχες.

Η εικόνα από παιδιά που πεινούν, που βασανίζονται, που κακοποιούνται και στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης, αποτελεί ντροπή για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα και ανάγκη για να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη.

Παρά τα σημαντικά βήματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση στην τραγική εικόνα των αριθμών που παρουσιάζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα. . Σήμερα  υπάρχουν περίπου 153 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 14 ετών που αναγκάζονται να εργαστούν.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να αποκτήσουν ξανά το χαμόγελό τους ή ακόμα καλύτερα να το διατηρήσουν. Όλα τα παιδιά δικαιούνται καλής ποιότητας ζωή και πάνω από όλα, ΑΓΑΠΗ! Τίποτε άλλο!

 

TZHKA ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ  ΤΟΥ 1ου Δ. Σ. ΧΟΛΑΡΓΟΥ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου