Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Β΄ τάξη: Πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ (ΣΒΑΠ)
"Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής του Ι.Ο.ΑΣ. για τα παιδιά της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης έχει τίτλο «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» και απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και ∆ημοτικού, έχει σχεδιαστεί από έμπειρους παιδαγωγούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Το πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο σε στενή συνεργασία με κορυφαίους Οργανισμούς της Ευρώπης, από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου. 
Η εφαρμογή του προγράμματος γίνεται με βιωματικό-διαδραστικό τρόπο ως ακολούθως: 
Οι μαθητές, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των παιδαγωγών, απολαμβάνουν, μία ευχάριστη κατανόηση των βασικών κανόνων κυκλοφοριακής αγωγής συμμετέχοντας ενεργά στο να αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, στο να τοποθετήσουν τις διαβάσεις, τα φανάρια και τα σήματα στα σωστά σημεία του δρόμου, στο να διασχίσουν σωστά ένα δρόμο αναλαμβάνοντας ρόλους και στο να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους, ώστε μέσα από συνεργασία να βρουν απαντήσεις σε τυχόν απορίες τους.


Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά αναπτύσσουν διάλογο σχετικά με την κυκλοφοριακή αγωγή, καταλήγουν μόνα τους στις σωστές απαντήσεις και βιώνουν, παίζοντας στο σχολείο, τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Η εκπαίδευση εστιάζει στους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν τα παιδιά και ανάλογα με την ηλικία και τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες δίνεται έμφαση στο ζήτημα της ασφάλειας των παιδιών ως πεζοί, ως επιβάτες Ι.Χ., ως ποδηλάτες και ως χρήστες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κάθε φορά αντίστοιχα για την κάθε περίπτωση. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου